Spoel geen vochtige doekjes door het toilet

Foto: © Pixabay.

Gemiddeld spoelt elke Nederlander jaarlijks 3,5 kilo afval door het riool, waaronder vochtige doekjes. Dat is vergelijkbaar met 9,6 miljoen volle vuilniszakken per jaar voor heel Nederland.

Als u afval in het riool gooit dat eigenlijk in de afvalbak thuishoort, zorgt dat voor verstoppingen, overstromingen en stankoverlast.

Vochtige (toilet)doekjes en maandverband, maar ook mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zoals plastic handschoenen, zorgen voor verstoppingen van het riool thuis, bij de gemeente en de waterzuivering.

Bij hevige regenval komt het rioolwater door verstoppingen in sloten of beken terecht. Dat is slecht voor mens en natuur; het veroorzaakt stank en vissterfte. Bovendien leiden de verstoppingen van het riool en het vastlopen van pompen tot extra kosten voor onderhoud. Spoel geen afval door het toilet, maar plaats een restafvalbakje op het toilet en gooi ze daarin. Gebruik het toilet alleen voor toiletpapier en ontlasting.

Er zijn twee soorten vochtige doekjes
1. Vochtig toiletpapier; de meeste vochtige doekjes mag je niet door het toilet spoelen. Gelukkig is er tegenwoordig ook vochtig toiletpapier dat je wél door de wc mag spoelen. Deze doekjes zijn getest op doorspoelbaarheid en geven bij normaal gebruik (één of twee velletjes) geen verstopping in de riolering. Als vochtig wc-papier geschikt is om door het toilet te spoelen, dan staat dat op de verpakking.
2. Andere soorten droge en vochtige doekjes (baby-, meubel-, vloer-, sanitair-, make-up-, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose, enzovoort) zijn per definitie niet bedoeld en geschikt voor doorspoelen en horen altijd bij het vast afval.

Gelukkig deponeren steeds meer Limburgers hun vochtige doekjes daar waar het hoort: in de afvalbak. Doe ook mee en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is.

Kijk voor meer informatie op Waterklaar

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen