Gemeente Venray wil het sociaal domein toekomstbestendig houden

Foto: © Danny Danckaert.

De gemeente Venray is genoodzaakt om een aantal veranderingen door te voeren op het gebied van zorg en ondersteuning, het zogenaamde sociaal domein. Dit omdat de kosten structureel teveel stijgen.

Venray is hierin niet uniek. Landelijk worstelen alle gemeenten met te grote uitgaven. Om de noodzakelijke zorg en ondersteuning ook in de toekomst voor onze inwoners beschikbaar te houden, wordt een aantal maatregelen voorgesteld door het college. De gemeenteraad vergadert 15 december hierover.

Wethouder Anne Thielen: “Gekozen is voor maatregelen die in lijn zijn met de gemeentelijke visie op het sociaal domein en die vallen binnen de bewegingsvrijheid van de gemeente. We richten ons op het versterken van de omgeving van onze inwoners en hun sociale basisinfrastructuur. Door een sterke sociale omgeving zullen inwoners minder afhankelijk zijn van maatwerkvoorzieningen en veel hulpvragen kunnen oplossen in hun eigen omgeving. We willen een sociaal Venray waar mensen voor elkaar zorgen en waar we als gemeente onze inwoners de ondersteuning kunnen blijven bieden die noodzakelijk is. Kwalitatief goede zorg is daarbij het uitgangspunt”.

Maatregelen
De gemeente Venray heeft een pakket aan maatregelen opgesteld. Zo worden aanvragen voor ondersteuning op het gebied van Jeugd en WMO nu extra goed bekeken. Continu wordt de vraag gesteld: kan de inwoner dit probleem ook zelf oplossen of met behulp van zijn omgeving? Op het gebied van jeugdhulp gaat de gemeente de samenwerking met externe verwijzers intensiveren om zo meer grip te krijgen op het aantal verwijzingen. Een maatregel die in september al bekend werd, is dat de collectieve ziektenkostenverzekering voor minima wordt afgeschaft. De gemeente helpt inwoners wel bij het vinden van een andere passende zorgverzekering. Daarnaast kunnen chronisch zieken of gehandicapten met een laag inkomen en hoge zorgkosten een tegemoetkoming krijgen.

Financiële uitdagingen
Het landelijke beeld dat het sociaal domein ook financieel een grote uitdaging is voor gemeenten, geldt inmiddels ook voor de gemeente Venray. Waar we voorheen met de financiële ruimte in het WMO- en Participatiedomein nog tekorten binnen het jeugddomein konden compenseren, is dat nu niet meer zo. De gemeente ziet dat de financiële druk binnen het sociaal domein substantieel oploopt. Dit wordt veroorzaakt door enerzijds ontwikkelingen in wet- en regelgeving en aanpassingen in het gemeentefonds. Anderzijds zien we maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de dubbele vergrijzing en de forse toename van het aantal kinderen en jongeren wat gebruikt maakt van de jeugdzorg, waardoor er sprake is van een toenemend beroep op gemeentelijke voorzieningen.

Maatschappelijke discussie
De Adviesraad Sociaal Domein organiseert samen met de gemeente een conferentie waarin ze een brede maatschappelijke discussie wil voeren over de beweging die Venray wil maken. Een maatschappelijk debat waarin ze stilstaan bij vragen zoals wat aanvaardbare en noodzakelijke ondersteuning is, welke bijdrage mensen en hun omgeving hierin zelf kunnen of moeten leveren en hoe we de medicalisering in de zorg kunnen kantelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen